Close
Søk
Tilbake til alle nyhetsinnlegg

Hva er hydrofobisk dun?

Hva er hydrofobisk dun?

Dunklær og dunsoveposer er et soleklart valg når det er kaldt ute. Dunfyllinger gir meget god isolasjon og varme, og produkter fylt med dun veier lite.

Våt dun

Snø, regn og fuktighet fra kroppen din kan derimot ødelegge dunets ytelse. Våt dun mister raskt de isolerende egenskapene, og da er du ikke lenger beskyttet mot kulda …

Vannavstøtende dunfylling

For å holde deg varm lenger, har Nikwax utviklet Nikwax Hydrophobic Down (NHD), en vannavstøtende dunfylling. Rab, Haglöfs, NOMAD og Thermarest er blant merkene som bruker NHD i klær og utstyr. I videoen nedenfor ser du forskjellen på vanlig dun og NHD:

Uten fluorkarboner

NHD regnes i dag som verdensledende når det kommer til ytelse: produkter med NHD holder deg tørr 250 ganger lenger enn det klær og utstyr fylt med vanlig dun gjør! NHD har gjennomgått en behandling som gjør at dunet ikke absorberer fuktighet. Som alt fra Nikwax, er også det hydrofobiske dunet uten perfluorerte stoffer.

Hold varmen lenger

Bruk av hydrofobisk dun kommer, for eksempel, virkelig til sin rett når du sover utendørs og det blir fuktig i teltet. Da vil en «vanlig» dunsovepose fort trekke til seg kondensen, noe som fører til at isolasjonsevnen blir dårligere og du blir fortere kald. Det hydrofobiske dunet bevarer derimot luftigheten lenger, også under våte forhold. Resultatet er at du holder deg varm og tørr lenger!

Tar vare på isolasjonsevnen

Når et plagg eller en sovepose er brukt over tid, vil skitt, kroppsoljer og andre kontaminanter påvirke ytelsen. Vask da med Nikwax Down Wash Direct! Slik vedlikeholder du enkelt og effektivt NHDs unike egenskaper. I tillegg til å rense favorittplagg og -utstyr grundig, friskes luftigheten i dunet opp, samtidig som isolasjonsevnen revitaliseres. Ikke minst sørger Down Wash Direct for at de vannavstøtende egenskapene i klær og sovepose med hydrofobisk dun gjenopprettes!

Kan også brukes på ubehandlet dun

Spesialvaskemiddelet kan i tillegg brukes på ubehandlet dun. Også her vil Down Wash Direct vedlikeholde og forbedre de vannavvisende egenskapene.

Impregnering av dun

Når dunklær begynner å trekke til seg vann, er det vanligvis fordi de er skitne. Vask derfor plagget først, det vil for et relativt nytt plagg være nok for å revitalisere de vannavstøtende egenskapene. Når du har brukt plagget en stund, vil det være et behov for reimpregnering. Vask da først med Down Wash Direct, før du impregnerer med Down Proof. Denne impregneringen gjenoppretter vannavstøtningen i både plaggets ytterlag og i dunfyllet. Down Proof kan også brukes på både "vanlig" dun og på Nikwax Hydrophobic Down. 

Forfatter: Bente J. Harstad.