Close
Søk
Tilbake til alle nyhetsinnlegg

Miljøvennlig impregnering

Miljøvennlig impregnering

Vask og impregnering fra Nikwax er det naturlige førstevalget for kvalitets- og miljøbevisste friluftsfolk.

Vannbasert impregnering

Nikwax er det tryggeste alternativet, både for deg og for miljøet! Nikwax er et relativt ungt merke, som på rekordtid har blitt ett naturlig førstevalg verden over. Den britiske produsenten har kun vannbaserte produkter i sitt sortiment. De er ikke brennbare og ikke giftige. Nikwax har heller aldri benyttet fluorkarboner.

Hvorfor impregnere klær og sko?

Når du er ute i naturen vil du ha det hyggelig og tørt. Vanntette klær krever spesiell pleie for å beholde de vannavstøtende og pustende egenskapene. Vanlige vaskemidler kan ødelegge impregneringen og andre av plaggets egenskaper. Bruker du Nikwax’ vaskemidler og impregneringsprodukter bevarer du klærnes egenskaper, samtidig som du holder deg varm og tørr lenger!

Når skal jeg impregnere?

Når klær eller sko slutter å være vanntette vil den ytre overflaten bli vanntrukken og du føler deg raskt klam eller kald. Da er det på tide å impregnere! Dunjakka på bildet ovenfor er klar for rengjøring og impregnering med Nikwax.

Hvor ofte skal jeg impregnere?

Som hovedregel kan vi si at fottøy og jakt- og fritidsklær som brukes ofte (i snitt hver helg i året) bør impregneres minimum to ganger årlig.  Brukes utstyret sjeldnere, er det nok med en gang årlig. Det er altså ikke mye som skal til for å få et godt resultat, det merkes også på lommeboka, impregnering er en rimelig løsning.

Hvordan impregnere?

De aller fleste av Nikwax’ produkter kan vaskes inn i plagget ved å bruke vaskemaskin. De er enkle å bruke og leveres med bruksanvisning på emballasjen. Du kan selvsagt også impregnere klær, sko og utstyr for hånd, om du heller vil det. Nikwax har også flere instruksjonsvideoer som viser bruk av produktene.

Ingen fluorkarboner

Nikwax snakker ikke bare om å være miljøvennlige, de er det. Målet er å være markedets tryggeste og mest miljøvennlige leverandør av etterbehandling. PFOS/PFOA er forbindelser i gruppen perfluorerte stoffer og brukes i majoriteten av impregneringsstoffer. Både PFOS og PFOA kan gi fosterskader, og er også mest sannsynlig kreftfremkallende.

Trenger ikke varme for å aktiviseres

Da er det ikke så rart at Nikwax mening er denne: «Vi ser på fluorkarbonbaserte produkter som svært farlige. Slike produkter bør ikke brukes i private hjem! Perfluorerte stoffer brytes svært sakte ned i naturen, stoffene kan hope seg opp og lagres, både i mennesker og dyr». Les mer om fluorkarboner hos Miljødirektoratet (ekstern lenke). I motsetning til andre produkter på markedet, trenger ikke altså ikke impregneringene fra Nikwax en runde i tørketrommel for å aktiviseres. Produktene er vannbaserte.

Ung gründer

Nick Brown er gründeren bak merket. Engelskmannen er født og oppvokst i Kent, og faren tok han tidlig med på fjellturer over hele de britiske øyer. Det tok ikke lang tid før den gryende friluftsinteressen ble overskygget av irritasjonen over datidens impregneringsprodukter. Dermed lagde likegodt Nick sin egen impregnering for å sikre seg vanntette sko og hyggeligere fjellturer. I 1977 var han 22 år, samme år startet han Nikwax fra leiligheten sin i Nord-London.

Verdens første "grønne" impregneringsleverandør

Med pågangsmot og et interrailkort sikret han seg også kontakter og forhandlere i andre europeiske land, samtidig som han arbeidet med utvikling og utvidelse av sortimentet. På begynnelsen av 1980-tallet økte bevisstheten rundt drivgasser og frykten for hull i ozonlaget. Nick byttet ut alle potensielt skadelige og brannfarlige ingredienser med vann, og Nikwax ble verdens første selskap som produserte et helt sortiment med vannbasert impregneringsprodukter. Nikwax drives i dag av selskapets ansatte gjennom et  "Employee ownership trust".

Mange bruksområder

Varemerket er nok mest kjent i Norge for sine vaske- og impregneringsprodukter til plagg med membran, men stadig flere oppdager andre favoritter i sortimentet. I tillegg til løsninger for sko og klær, har den britiske produsenten vaskemidler og impregnering for alt fra soveposer og teltduker til båtkalesjer og barnevogner; produkter som ofte koster litt, men som det er lett å forlenge levetiden til med rett behandling!

Kontakt oss gjerne om du har spørsmål om Nikwax, eller lurer på hvor du får kjøpt disse rengjørings- og impregneringsproduktene. Ønsker du å selge Nikwax i din butikk? Kontakt oss, så får du mer informasjon om hvordan du kan komme i gang!

Forfatter: Bente J. Harstad.