Close
Søk
Tilbake til alle nyhetsinnlegg

Svenskepilkens historie

Svenskepilkens historie

Rustfri Svenskepilk inngår i dag i standardutrustningen til enhver yrkesfisker og har vært en favoritt hos norske fritidsfiskere i mange år. Pilken er laget i høyglanset, rustfritt stål og er håndsveiset i kantene for å tåle de tøffeste påkjenningene. Både dens form og den skinnende overflaten lokker fisken til å hugge.

Mr. Fisk

Men hvordan har Svenskepilk fått navnet sitt? Vi spør Bjørn Nyhus. Han er pensjonist i dag, men jobbet med Sølvkroken i nesten 30 år, både som markeds-, salgs- og produktsjef. Mange kjenner han bare som «Mr. Fisk», dette er mannen som kan det som er verdt å vite om fiske og Sølvkrokens historie! Selv prøvde han Sølvkrokens bestselger på sin første havfiskefestival i Stavanger i 1964. Det var firmaet Helge Lanes i Oslo som først startet produksjonen av suksesspilken, som Nyhus tror kom på markedet rundt 1940. I første omgang ble den effektive nyheten populær hos norske yrkesfiskere.

Fra krigens dager

I 1978 kjøpte Sølvkroken opp oslofirmaet, og da fikk Nyhus informasjon om Svenskepilks historie fra Lanes’ sønn: - Under krigen var det ikke lov å produsere produkter i stål, men Lanes gjorde dette likevel, og sa at pilken kom fra Sverige; «for at det ikke skulle bli noe bråk», som sønnen sa, forteller Nyhus. Og etter det, ble pilken hetende Svenskepilk, selv om den altså aldri var innom Sverige. - Tidligere støpte en pilker, men datidens støpeformer var ikke all verdens. Lanes utviklet mest sannsynlig Svenskepilk selv, og sønnen trodde stålet kom fra en valsefabrikk, men han kjente ikke til alle detaljene, sier Nyhus.

Punktssveising Sølvkrokens Svenskepilk

NORSK KLASSIKER: Bildet viser punktsveising av Sølvkrokens Svenskepilk. Arkivfoto: Sølvkroken.

Forskjellige Svenskepilk-modeller

Sølvkrokens rustfri Svenskepilk finnes i dag i ni vekter, fra 75 gram til 1 kg. Nyhus minner om at vekten på pilken ikke sier noe om hvor stor fisk du får på kroken, men bestemmer hvor dypt du kan fiske. I tillegg finnes det i dag flere andre Svenskepilk-varianter, som rustfri Deco, en eksklusiv variant av bestselgeren. Decos overflate lager spennende lysrefleksjoner og lydbølger i vannet. Forniklet Svenskepilk er en enklere utgave av originalen, mens den selvlysende versjonen bør prøves i mørke fjorder og på store dyp. Svenskepilk Holographic er det siste tilskuddet til Svenskepilk-familien. Se alle i fiskekatalogen vår.

Hvordan fiske med Svenskepilk?

Husk at pilken kan fiskes på flere måter! En måte er å fiske med korte, forsiktige rykk, da fisker du konsentrert på ett område. Du kan også fiske med høye løft som slippes ned i dypet, da «vandrer» pilken når den synker og avfisker større områder. Uansett hvilken pilkemetode du bruker, kan det være lurt å prøve følgende når du er på jakt etter torsk: la snøret løpe ut til pilken kommer helt til bunns. Gjør dette kontrollert slik at ikke pilken slår seg opp på snøret og lager tvinn. Hal så opp en halvmeter og begynn å pilke. I tillegg til å prøve de to måtene å fiske på som beskrevet ovenfor, kan det være lurt å prøve å variere bevegelsene, og husk å legge inn små pauser!

Har du spørsmål om pilkefiske eller lurer du på hvor du kan få kjøpt Rustfri Svenskepilk der du bor? Kontakt oss gjerne.

Toppbildet viser Sølvkrokens produktsjef, Jonny Helgesen, med en 23,9 kg stor torsk, tatt på Svenskepilk Deco. Foto: Joakim Helgesen.

Denne saken ble opprinnelig publisert 25. september 2018.
Forfatter: Bente J. Harstad.

Neste artikkel

Impregnering for dun